My Blog

Pc her açılışta chkdsk yapıyor. (Çözüm)

Pc`yi her açtığınızda, daha windows yükleme ekranı gelmeden, dos ekranındayken “chkdsk bu diski taraması gerekiyor” tarzı bir yazı ile karşılaşıyorsanız aşağıdaki çözüm yollarını deneyin.


Bu sorunu çözmenin muhtemel 2 yolunu anlatacağım.

Yöntem 1;

Başlat>Çalıştır`a gelip (windows vista/7 olanlar Başlattaki arama kısmına regedit yazsın.) regedit yazın. Regedit`e girdikten sonra;

KEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager kısmına girin.

Burada, BootExecute değeri üzerinde çift tıklayın.

Normali, autocheck autochk * gibidir. Buradaki değeri silin ve çıkın.

Bu işlem sonrası her ne olursa olsun, Pc açıldığında diskleriniz tarama işlemine maruz kalmayacaktır. Ama bunun önemli bir riski vardır. Eğer disklerinizde bir hata oluşursa, açılışta tarama yapılmayacağı için veri kaybı riski ortaya çıkabilir.

Yöntem 2; (Bunu tavsiye ederim)

PC açılırken her seferinde bir ya da birden fazla sürücüye Chkdsk yapmaya başlamışsa,Chkdsk yapsanız bile diğer açılışta o illet Chkdsk ekranı tekrar karşınıza çıkar. Format atsanız bile o ekran sizi karşılamaya devam edecektir. Bu probleme sebep ise dirty bit adı verilen bir hatadır. Çok kısa bir şekilde ile dirty biti tanımlayacak olursak;

Dirty Bit: Memory’de tutulan veya cache de bulunan CPU tarafından değiştirilmiş, ama disk üzerine yazılmamış bir bitin adıdır.

Şimdi öncelikle sorunun dirty bit dediğimiz olaydan kaynaklı olup olmadığını kesin olarak anlamak için Başlat>Çalıştır>CMD ardından da fsutil dirty query D: (Burada D: yerine Windowsun Chkdsk yapmak istediği sürücüyü yazın.) girin. Sonuç olarak karşımıza Birim D: Kirli veya Birim D: Kirli DEĞİL cevaplarından birisi çıkacak.

Eğer Kirli sonucunu almışsak çözüm kısmına geçebiliriz.

1-  Açmış olduğumuz CMD (Başlat>Çalıştır>CMD) ekranına CHKNTFS /X D: girin. Buradaki /X Windows`a bir sonraki başlangıcında yazdığımız sürücüyü taramamasını söyler.

2- Hemen ardından PC`yi yeniden başlatın, bu yeniden başlatma sırasında sizden ScanDisk istemeyecektir.

3- Windows tekrar açılınca Başlat>Çalıştır>CMDve ardından Chkdsk /f /r D: yazın ve maalesef yine Chkdsk, hem de 5 aşamalı olarak… Bu yapacağınız 5 aşamalı Chkdsk saatler sürebilir o yüzden başında beklememenizi tavsiye ederim. Kendinize bir kahve hazırlayıp TV falan seyredin

4- 5 aşamalı Chkdsk de bittikten sonra dirty bit kalkmış mı diye kontrol etmek için, açık olan CMDye fsutil dirty query D: yazın ve Birim D: Kirli DEĞİL cevabını gördüyseniz problem ortadan kalkmıştır.

5- Başlat>Çalıştır`a gelip (windows vista/7 olanlar Başlattaki arama kısmına regedit yazsın.) regedit yazın. Regedit`e girdikten sonra;

KEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager kısmına girin.

Burada, BootExecute değeri üzerinde çift tıklayın. Kutucuğa;

autocheck autochk *

yazıp çıkın. Bilgisayarı yeniden başlatınca bir daha chkdsk yapmaması gerekir.

Not: Bu yazılanlar kısmen çalıntıdır. 2. Yöntem önemle tavsiye edilir. Başarılı olma oranı yüzde 90`dan fazladır.
http://www.hocam.com/forum/58938/1/pc_her_acilista_chkdsk_yapiyor_cozum/

adminPc her açılışta chkdsk yapıyor. (Çözüm)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir